Çerez Örnek

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı

Program Tanıtımı

Eğitim- öğretim faaliyetlerine 2010-2011 akademik yılında "Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı" adı altında başlamıştır.

Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “önlisans diploması” verilmektedir.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

0721 Gıda İşleme

Ön lisans

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir.

Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" ve "Bilgisayar" dersleri için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar söz konusu derslerden muaf olmaktadır.

Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Süt ve Ürünleri teknolojisi programının amacı, büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütün süt işleme tesislerinde içme sütüne ve süt ürünlerine işlenmesi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.

Mezunların Çalışma Alanları: 1.Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2.Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3.Özel Sektör İşletmeleri: Süt ve ürünleri üretim (süt fabrikaları, mandıralar, dondurma fabrikaları vb. işletmeler) ve pazarlama işletmeleri. 4.Kendi işletmeleri: Süt ve ürünleri üretim ve pazarlama işletmeleri.

Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Mühendislik Fakültesi – Gıda Mühendisliği Bölümü’ne dikey geçiş yaparak Gıda Mühendisi ünvanı veya Ziraat Fakültesi - Süt Teknolojisi Bölümü’ne dikey geçiş yaparak Ziraat Mühendisi ünvanı alabilir.

Ege Üniversitesi `Sınav Yönetmeliği` ve `Ege Üniversitesi Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği` uygulanmaktadır.

Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Öğr. Gör. Dr. Serap FENDERYA, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Program Koordinatörü, E.Ü. Ödemiş Meslek Yüksekokulu, 35750, Ödemiş-İZMİR Tel: 0 232 5453272-7804 Fax: 0 232 5444356 e-mail: serap.fenderya@ege.edu.tr

Programda, iki kadrolu öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.



Sayfa Güncelleme Tarihi: 14.10.2025. Detaylı ve güncel bilgiye Ege Bilgi Paketi adresinden ulaşabilirsiniz.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ